فضای سبز در شهرها به عنوان ریههای تنفسی شهرنشینان به شمار میآید و به همین دلیل نبود و کمبود آن به معنی به خطر افتادن سلامت و تندرستی در شهروندان است. وجود فضای سبز و بخصوص درختان در شهرها از خیلی جهات بر روی شهرنشینان و زندگی آنان اثر مثبت دارد. فضای سبز نه تنها محیط زیست شهرها را زیبا و دلنشین تر میکند بلکه اثرات مفیدی نیز از نظر بهداشتی و روانی بر انسان دارد. از دیدگاه شهرسازی نیز فضای سبز شهری در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است که از انواع پوشش گیاهی تشکیل یافته و به عنوان یک عامل زنده و حیاتی در کنار کالبد بی جان شهر است.
متاسفانه با خبر شدیم در آغاز دور جدید قطع درختان در کلان شهر اهواز، بیش از هشت درخت قدیمی در حاشیه استادیوم تختی اهواز قطع شده است. درختان قطع شده که از گونههای نخل زینتی و کنار بودند در مقابل ورزشگاه تختی اهواز قطع شدند. با توجه به شواهد، قطع این هشت درخت تنها به دلیل زیبا سازی میدان مجاور استادیوم تختی اهواز صورت گرفته است.
علت قطع درختان را در کلانشهر اهواز را از مسئول سازمانی جویا شدیم که بر اساس قانون مسئول نگهبانی و نگهداری از فضاهای سبز سطح شهر اهواز است. مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: شهرداری منطقه چهار به تازگی هشت درخت را در حوالی استادیوم تختی قطع کرده است.
عیسی زارعمحمدی ضمن تایید قطع درختان توسط شهرداری منطقه چهار اهواز گفت: در قبال قطع درختان قدیمی، کاشت درختان جدید را به عنوان جایگزین در دستور کار داریم.
وی همچنین در مورد قطع درختان در منطقه خیابان سیمتری اهواز نیز افزود: سال گذشته حدود 12 درخت در منطقه خیابان سی متری که از مرکزیترین خیابانهای شهر اهواز است قطع شد. بجای درختان قطع شده که عمدتا نخل بودند، درختان جدیدی که به غیر از زیبایی با رشد طولی سایه نیز دارند، کاشته شد.
درختانی که قطع میشوند، زیبا نیستند!
وی با اشاره به زیبا نبودن درختان قطع شده گفت: بیشتر درختانی که قطع شده است نخل زینتی بوده که زیبایی چندانی ندارند. بجای درختانی که قطع میشود درختان زیباتر کاشته میشود. همچنین این درختان با یک طوفان شدید میشکنند و مشکلات زیادی را برای شهروندان به وجود میآورند.
بررسی موضوع قطع درختان در کمیسیون ماده 14 در حالی صورت میگیرد که در مواردی که شهرداری عامل قطع درختان بوده است نیز دستگاه همکار جریمه میشود.
وی بیان کرد: در صورت قطع درخت در اهواز این موضوع در کمیسیون ماده 14 مطرح و در آنجا دستگاه قطع کننده درخت، به پرداخت جریمه محکوم میشود.
زارع محمدی گفت: برای توسعه جاده ساحلی نیز راهی جز وارد شدن به محدوده پارک و گذر جاده از پارک را نداشتهایم.
تخریب و تجاوز به حریم درختان و پارکها در حالی صورت میگیرد که به نظر کارشناسان، اهواز از نظر سرانه فضای سبز بسیار عقبتر از استانداردها است.
زارع محمدی در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: هم اینک سرانه فضای سبز شهر اهواز حدود 13 متر است. این موضوع در حالی است که هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به وضعیت عادی فضای سبز مورد نیاز برای یک شهر صنعتی باقی مانده است.
وی ادامه داد: بر اساس استانداردها، شهرهای عادی باید حدود 15 متر و شهرهای صنعتی حدود 25 متر فضای سبز به ازای هر یک نفر شهروند در اختیار داشته باشند.
اگر شهر اهواز را که یکی از قطبهای صنعتی کشور است به عنوان یک شهر صنعتی شمار آوریم. تا رسیدن به فضای سبز یک شهر صنعتی حدود 12 متر فضای سبز کمبود وجود دارد. متاسفانه با وجود این میزان کمبود، قطعی مکرر درختان در شهر اهواز مشاهده میشود.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضاهای سبز شهرداری اهواز با انتقاد از شرکت توزیع برق در مورد قطع خود سرانه برخی درختان در اهواز خاطرنشان کرد: متاسفانه علیرغم تاکیدات فراوان در خصوص هماهنگی با شهرداری اهواز با حرس درختان این شرکت در مواردی به صورت خود سرانه دست به حرس درختان میزنند.
وی گفت: در مواردی شرکت توزیع برق اهواز، اقدام به قطع درختان در اهواز کرد که با این موارد و طرح آن در کمیسیون ماده 14 سازمان فضاهای سبز و پارکهای شهرداری اهواز، از ابتدای سال تا کنون جریمه یک میلیارد و 200 میلیون ریالی برای این شرکت معین شده است. رای این کمیسیون نیز غیر قابل تجدید نظر است و شرکت توزیع برق موظف به پرداخت این جریمه به شهرداری اهواز خواهد بود.
شبکه برق عامل قطع درختان کلانشهر اهواز
عیسی زارع محمدی با اشاره به گذر شبکههای برق بدون روکش در بسیاری از مناطق شهر اهواز از روی درختان و فضای سبزشهری گفت: متاسفانه وجود این گونه شبکههادر کلان شهر اهواز، همواره عامل دیگری برای قطع برخی درختان در شهر اهواز بوده است. برای حل مشکل تداخل شاخه و برگ درختان با شبکههای برق میتوان به پوشاندن روکش بر روی سیمهای برق و احداث شبکههای برق زیرزمینی دست زد. این موضوع در حالی است که هم اینک در بسیاری از شهرها از شبکههای برق زیر زمینی استفاده میشود.
قطع درختان قدیمی در مناطق بسته مسکونی
وی در مورد قطع تعداد زیادی درخت کهنسال در منطقه مسکونی کوی استادان دانشگاه در اهواز تصریح کرد: مسئولیت نگهبانی از درختان در سایتهای بسته مسکونی که در شهر اهواز احداث شده است بر عهده شهرداری اهواز نیست. اما در حدود دو یا سه ماه پیش گزارشی در این خصوص به ما گزارشاتی داده شد. البته در چنین مواردی ما نیز در مقابل قطع درختان موضع خواهیم گرفت و محکم میایستیم.
اما با وجود این فاصله بزرگ میان سرانه استاندارد فضای سبز در اهواز و وضعیت کنونی آن قطعی درختان تا چه زمان ادامه خواهد یافت. آیا جریمه تعیین شده برای قطع یک درخت میتواند پاسخگوی گرفتن جان یک درخت باشد.
صرف نظر از این که علت این کار چه بوده و تا چه حد موجّه است، از بین رفتن طبیعت بسیار ناراحت کننده است. این که تخریب محیط زیست و گونههای طبیعی به حیات انسان و سایر موجودات روی زمین صدمه میزند، مسئله ای است که از همه لحاظ به اثبات رسیده است، حال باید بپرسیم چه چیزی باعث میشود که با وجود این همه هشدارها و آمارها باز هم در کلان شهر اهواز به محیط زیست آسیب وارد شود. مسأله اینجاست که مسئولان خوزستان باید احساس مسؤولیت بیشتری در قبال فضای سبز و درختان شهر اهواز داشته باشند، تا در هر تصمیم گیری راه درست را انتخاب کنند، نه کوتاهترین راه.
قطع درختان در اهواز سالهاست در حال تکرار است. امیدواریم دیگر شاهد این وقایع در شهر اهواز که بشدت نیازمند درختان است نباشیم.
تهیه و تنظیم از خبرنگار ایسنا: پیمان بهرام رفیعی
بدو بدو آپ شدم .اگه هنوز منو لینک نکردی منو لینک کن وخبرم کن در ضمن نظر یادت نره اگه هم دوست داشتی در خبرنامه عضو بشید با تبادل لوگو هم موافقم [چشمک]